عوارض جراحی اسلیو معده
جراحی اسلیو معده نوعی جراحی لاغری است که اغلب با روش لاپاراسکوپی انجام می شود. عوارض جراحی اسلیو معده اگر توسط یک جراح ماهر انجام شود معمولا نادر است. اما جراحی توسط یک جراح بی تجربه یا با استفاده از مواد مصرفی بی کیفیت می تواند باعث بروز عوارض شود.
بیشتر بدانید:
نرخ جهانی عوارض اسلیو معده حدود هشت درصد (%۸) است اما دکتر طاها عنبرا در بیش از ۵۰۰۰ عمل جراحی لاغری کمتر از %۰.۳ درصد یا سه هزارم عوارض داشته اند. که یکی از کمترین میزان عوارض در این زمینه است.
در جراحی اسلیو حدود ۸۰ درصد از معده برداشته می شود و معده جدیدی به شکل و اندازه یک موز باقی می ماند. کوچک کردن اندازه معده میزان غذای مصرفی فرد را محدود می کند. که از مهمترین عوارض آن عدم توانایی در زیاد خوردن و تند تند خوردن است.
یکی دیگر از عوارض این جراحی برانگیختن تغییرات هورمونی است اما این هورمون ها به کاهش وزن کمک می کنند. این تغییرات هورمونی همچنین می توانند در بهبود بیماری های مرتبط با چاقی مانند فشار خون بالا و بیماری های قلبی موثر باشند.
برخی عوارض دیگر در اسلیو معده که اکثرا به علت انجام ناصحیح جراحی و یا استفاده از مواد نامرغوب است:
نشت در خط منگنه
معده جدید با استفاده از وسیله خاصی که دو ردیف منگنه های فلزی از خود به جا می گذارد، دوخته می شود. در صورتی که این عمل درست انجام نشود و یا از منگنه های خوبی (به منظور کاهش هزینه) استفاده نشود امکان دارد خط منگنه نشتی پیدا کند، که خطر التهاب صفاق، عفونت و آبسه وجود خواهد داشت.
بیمار در این شرایط باید تحت مراقبت شدید قرار گیرد و اگر عفونت کنترل نشود می تواند خطر جانی را به دنبال داشته باشد.
خونریزی در خط منگنه
ممکن است خط منگنه خونریزی کند که البته احتمال آن کمتر از ۱ درصد می باشد. در این صورت معمولا می توان بدون نیاز به جراحی دیگری خونریزی را مدیریت کرد.
اما در برخی موارد لازم است تا جراحی لاپاراسکوپی دیگری روی بیمار انجام شود تا تمام خونی که در حفره شکمی جمع شده است بیرون کشیده شود.
اگر پزشک از روند بهبودی بیمار رضایت نداشته باشد، ممکن است بخواهد تا دوباره جراحی لاپاراسکوپی را انجام دهد که اصلا غیرطبیعی نیست.
با این حال مطالعات نشان داده اند که رسیدگی زود هنگام به این مشکلات می تواند بهترین نتیجه را داشته باشد.
کمبود ویتامین ها و مواد معدنی
از آنجایی که طی جراحی اسلیو معده هیچ تغییری به روده داده نمی شود، بنابراین برخلاف بای پس معده، بیمار دچار کمبود ویتامین ها و مواد معدنی نمی شود.
کمبود ویتامین D در افرادی که وزن بالایی دارند بسیار شایع است به همین دلیل بهتر است از مولتی ویتامین استفاده کنند.
با اینکه عارضه ی کمبود ویتامین پس از جراحی اسلیو معده بسیار نادر است اما اغلب توصیه می شود که بیماران طی فواصل معین آزمایش خون انجام دهند.
ریزش مو پس از اسلیو معده
کم پشت شدن یا ریزش مو در چند ماه اول پس از جراحی اسلیو معده طبیعی است. این مشکلات موقتی بوده و اغلب ناشی از کمبود پروتئین می باشد. و پس از چند ماه رشد مجدد مو خواهیم داشت.
فتق هیاتل
فتق هیاتل زمانی اتفاق می افتد که قسمتی از معده سُر خورده و به درون دیافراگم قفسه سینه فرو رود. این بیماری در افراد چاق بسیار شایع بوده و می توان آن را در آندوسکوپی تشخیص داد.
طی جراحی بای پس معده فتق هیاتل می تواند با دوخته شدن محل بیرون زدگی درمان شود. به طور کلی بهترین راه برای درمان علائم مربوط به فتق هیاتل که شامل سوزش سر دل یا ریفلاکس می باشد، کاهش وزن است. در این زمینه کاهش وزن بسیار بهتر از جراحی های درمانی ریفلاکس معده، عمل می کند.
افتادگی پوست
احتمال شل شدن و افتادگی پوست در کاهش وزن های شدید وجود دارد. به هیچ طریقی نمی توان قبل از جراحی اسلیو معده مشخص کرد که این مشکل تا چه اندازه برای بیمار به وجود خواهد آمد. در این زمینه، سن، ورزش، سرعت کاهش وزن و کشش پوست فرد نقش اساسی دارند.
با کمک جراحی های زیبایی مانند ابدومینوپلاستی می توان مشکلات افتادگی و شل شدن پوست را حل کرد و به این منظور بهتر است به جراحی کارآزموده مراجعه کنید.
چگونه می توان از بروز عوارض اسلیو معده جلوگیری کرد؟
جراحی اسلیو معده نیز مانند بسیاری از جراحی های دیگر عوارضی دارد، که می توان با رعایت نکات زیر احتمال بروز آن را به حداقل رساند.
رژیم غذایی
رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده به مایعات رقیق محدود می شود. پس از مرخص شدن، بیمار می تواند از مایعات غلیظ تری استفاده کند. سپس خوردن وعده های کوچک غذاهای پوره یا له شده آغاز می شود. حتی پس از آنکه بیمار توانایی و اجازه ی خوردن غذاهای غیرپوره ای را نیز پیدا کند، مقدار کالری دریافتی وی باید به طرز چشمگیری کاهش یابد، زیرا معده ی جدید بسیار کوچک شده و ظرفیت سابق را ندارد. بیمار مجبور است میزان کمی غذا بخورد، لقمه های کوچک بگیرد و غذا را کاملا بجود.
مراقبت از جای بخیه
پزشک ممکن است به شما توصیه کند که تا ۴۸ ساعت پس از جراحی از دوش گرفتن و تا ۴ هفته از رفتن در وان حمام، استخر و جکوزی بپرهیزید. پانسمان باید تا ۴۸ ساعت پس از جراحی کاملا خشک باشد. شاید پزشکتان توصیه کند که پانسمان رویی را پس از ۴۸ ساعت بردارید. در زیر آن چسب جراحی وجود دارد که به مرور زمان می افتد. از دستورالعمل های پزشک برای تمیز کردن جای زخم و بخیه ها کمک بگیرید. رسیدگی به جای زخم از مهمترین نکات مراقبت بعد از عمل اسلیو معده است.
فعالیت های فیزیکی
پزشک دستورالعمل هایی درباره زندگی شخصی بیمار به غیر از فعالیت های فیزیکی به وی می دهد. ورزش بعد از عمل اسلیو نقش بسیار مهمی در سلامت و جلوگیری از افتادن پوست بیمار دارد. به احتمال زیاد پس از جراحی اسلیو معده، مدت زیادی طول نمی کشد که از تخت بیرون آمده وشروع به راه رفتن می کنید. با این حال باید تا مدتی از انجام فعالیت های فیزیکی شدید خودداری کنید.